Close

22 december 2015

Lijsten vol voorspellingen voor het nieuwe jaar

2016 Staat voor de deur. In deze tijd van het jaar worden er altijd veel ‘lijsten’ gepubliceerd met voorspellingen voor 2016. Hoewel we allemaal weten dat de toekomst niet te voorspellen is, zijn deze lijsten wel een leuke bron van inspiratie. Wij geven je een overzicht van onze favoriete lijsten voor 2016 en verder:

MIT TMIT Technology Reviewechnology review kijkt nog niet zozeer vooruit maar meer terug op belangrijke technologieën die in 2015 zijn ontwikkeld of gelanceerd en beschrijft wanneer welke technologieën volgens hen gaan doorbreken. Je kunt op hun website ook lijsten van voorgaande jaren terugvinden. Lees meer op de website van MIT Technology Review. Onze favorieten: the Internet of DNA, Project Loon en Magic Leap.

 

 

Dit jaar wéér een van onze favorieten: het Britse NESTA komt met een overzicht van de 10 volgens hen belangrijkste voorspellingen voor 2016. Op de lijst staan bijvoorbeeld: Food Hacking, audiotechnologie die ons o.a. helpt bij het opsporen van misdadigers, computer games die je gezond maken, patiënten die ‘citizen scientists’ worden. Ook interessant: de terugblik op hoe goed hun voorspellingen vorig jaar waren.

Nesta

moonshot_techroadmap_graphicDe roadmap van opkomende technologieën van Barkley geeft een overzicht van “doorbraak technologieën” voor de periode 2013-2018. De technologieën zijn gegroepeerd als:

  • Communication
  • Natural interfaces
  • Augmented reality
  • Location
  • Computer vision
  • Intelligent things

Leuk om te kijken of ze het voor 2013 -2015 bij het juiste eind hadden of dat de ontwikkelingen juist sneller of langzamer gaan dan voorspeld..

 

Futuretimeline.netFuturetimeline.net geeft een overzicht van voorspellingen van evenementen die ons in 2016 te wachten staan. Het is niet altijd duidelijk op welke bronnen deze website zich baseert, maar daarom niet minder interessant om eens door heen te bladeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van: India’s eerste bemande ruimtevlucht, het eerste hotel in de ruimte dat zijn deuren opent, een baby geboren uit genetisch materiaal van drie mensen, bankbiljetten van polymeer en een pil om zonnebrand te voorkomen? Lees meer op de website van Futuretimeline.net.

 

Voor wie geen zin heeft om te lezen; The Economist heeft een film van ongeveer 30 minuten gemaakt over het jaar 2016. Met onder andere aandacht voor: China’s voorbereiding op de Olympische spelen, een groep zogenaamde ‘superforecasters’, plastic afval in de oceaan, virtual reality en Shakespeare.

 

 

Ter afsluiting van dit blog een citaat uit The Economist: “If there’s one certainty about 2016, it’s going to be an unpredictable year.”

 

Wil je leren hoe je trends en voorspellingen kunt analyseren om te bepalen wat ze voor jouw organisatie kunnen betekenen? In de cursus toekomstverkennen en de cursus scenarioplanning leer je op basis van trends toekomstige kansen en risico’s in kaart te brengen.