Close

15 januari 2016

Kodak, paardenmest en horloges

We moeten de toekomst niet voorspellen maar verkennen.

De toekomst is niet te voorspellen. Er zijn talloze voorbeelden te vinden van uitspraken van mensen die geprobeerd hebben de toekomst te voorspellen en er volledig naast zaten. Wie gaat zoeken op internet naar ‘predictions gone wrong’ zal veel voorbeelden vinden. Een paar voorbeelden van de Huffington post:

TheFutureThatNeverHappened13FailedPredictionsThatCouldntHaveBeenMoreWrong_52f3d195d2fa1

 

 

Bron: Huffington Post – 13 Predictions that were spectacularly wrong

Foute voorspellingen kunnen er toe leiden dat een organisatie de impact van bepaalde trends en veranderingen compleet onderschat. Een veelgenoemd voorbeeld is Kodak, het bedrijf dat eind jaren ’90 in financiële moeilijkheden kwam toen ze niet op tijd de transitie maakte van analoge naar digitale fotografie. In dit filmpje van MIT worden nog een paar interessante voorbeelden gegeven, van paardenmest tot horloges.

Het filmpje is een pleidooi voor het inzetten van scenarioplanning als methode om de toekomst te verkennen en niet teveel uitgaan van een kokervisie als het gaat om de toekomst. Scenarioplanning is de meest gebruikte en meest bekende vorm van toekomstverkennen, maar de boodschap geldt eigenlijk voor alle methoden van toekomstverkennen. Het gaat erom dat we aannemen dat de toekomst niet zal zijn zoals vandaag.

De toekomst heeft zich immers nog niet voltrokken en is dus niet empirisch te meten. Het is onmogelijk om met 100% zekerheid te spreken over wat de toekomst gaat brengen. Het is belangrijk om rekening te houden met onzekerheid.

En dus is het goed om te stoppen met voorspellen en te beginnen met verkennen. We moeten meer dan 1 mogelijke toekomst overwegen als we beslissingen maken die een impact zullen hebben op de lange termijn. Daarmee trainen we onszelf om verandering te accepteren en om strategieën, beleid en innovaties te bedenken waarmee we voorbereid zijn op verandering. En voorkomen we dat we al ons geld, tijd en energie inzetten op een plan dat slechts kan slagen in 1 voorspelde toekomst. Want als die toekomst geen werkelijkheid wordt zou dat wel eens grote gevolgen kunnen hebben.