Close

Scenarioplanning helpt organisaties zich voor te bereiden op de toekomst en concurrenten voor te blijven.

Scenario’s zijn zorgvuldig samengestelde verhalen of beelden van de toekomst. Een scenario beschrijft ook altijd de ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat de beschreven toekomst is ontstaan. Scenario’s helpen na te denken over de belangrijkste factoren die verandering in een bepaald gebied of sector bepalen. Door rekening te houden met complexe interacties tussen deze factoren, kunnen we  ons begrip van hoe veranderingen werkt verbeteren. Daardoor ontsaat ook inzicht welke acties mogelijk zijn om te reageren op toekomstige veranderingen.

Scenario’s zijn niet bedoeld om de toekomst te voorspellen en zijn ook nooit een doel op zich. Scenario’s zijn een instrument om te verkennen op welke verschillende manieren de toekomst zich zou kunnen ontvouwen. Door dit te verkennen kunnen we een gedeelde visie ontwikkelen, nieuwe strategieen en beleid ontwerpen of het bestaande verbeteren.

Scenario’s helpen communicatiebarrières te doorbreken en kunnen stakeholders laten zien hoe huidige en alternatieve ontwikkelingspaden invloed kunnen hebben op de toekomst. Scenario’s zijn zeer effectief in het openen van nieuwe perspectieven, het versterken van leiderschap, en het mogelijk maken van strategische beslissingen*.

Scenario’s kunnen variëren van vrij eenvoudig tot zeer complexe verhaallijnen over de toekomst. Bruikbare scenario’s moeten altijd plausibel, uitdagend, relevant en onderling onderscheidend zijn. Het niveau van voorbereiding is afhankelijk van het doel waarvoor de scenario’s gemaakt worden. 

In deze korte cursus maak je in vier videolessen van gemiddeld 20 minuten kennis met scenarioplanning. Door de stappen te volgen en de oefeningen bij de videolessen te maken heb je aan het einde van deze cursus zelf een zet scenarios gemaakt die je kunt gebruiken voor strategische vraagstukken of innovatie doeleinden.

Omdat de cursus online gevolgd wordt kun je zelf bepalen waar en wanneer je de lessen volgt. Je krijgt feedback op de oefeningen die je maakt van onze deskundige docenten.

Ja, dit wil ik leren!

Naar het inschrijfformulier

Deze cursus wordt gegeven door Silke den Hartog – de Wilde. Silke studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht en werkte ruim tien jaar als toekomstverkenner voor verschillende organisaties. Ze heeft onder andere gewerkt voor organisaties zoals de Europese Commissie, Ministeries van Defensie en Sociale Zaken, Provincie Overijssel, gemeente Utrecht, Océ Printers. Momenteel werkt ze voor Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Eerdere deelnemers aan onze cursussen werken bijvoorbeeld voor:

Ja, ik wil leren werken met scenarioplanning

Naar het inschrijfformulier
Voor toekomstgerichte professionals

Ben jij een professional die bezig is met toekomstgerichte vraagstukken? Moet je adviezen geven over vraagstukken die te maken hebben met verandering, onzekerheid en complexiteit?  Ben je op zoek naar een gestructureerde manier om de toekomst te verkennen? Dan is deze cursus zeker iets voor jou! 

Wat oud- deelnemers zeggen:

“De docenten bieden een goed perspectief van de veelzijdigheid van toekomstverkennen, door de juiste mix van theorie en praktijkervaring.”

Maarten Claassen, Waternet

“De cursus biedt een goede bodem om zelf aan de slag te gaan met toekomstverkennen. Ik heb genoten van het plezier, enthousiasme en de passie waarmee de docente over haar vak praat.”

Martin van Dijken, Prolander

“Deze cursus heeft me een helder overzicht gegeven van methoden en technieken om de toekomst te verkennen en het inzicht om ze in de juiste context toe te passen.”

Jannes de Vries, Dienst Landelijk Gebied

“Ik ben nu zelf actief aan de slag met toekomstverkennen en put daarbij veel uit wat ik in de cursus heb geleerd.”

Marjolein de Ridder, Ministerie van Buitenlandse Zaken

In deze curus leer je vier lessen de principes van scenarioplanning begrijpen en toepassen:
Module 1: Introductie

Wat bedoelen we precies met toekomstverkennen? Wie gebruiken toekomstverkenningen? Wanneer en waarvoor?

Module 2: Three Horizons

We brengen dynamieken van verandering in kaart en kunnen we gedragspatronen onderzoeken van actoren die te maken hebben met een verandering (handhaven van het bekende of creëren van nieuwe kansen).

Module 3: Je verkenning voorbereiden en positioneren

Hoe formuleer je een goede onderzoeksvraag? Hoe maak je een keuze voor een methodiek? Hoe betrek je de juiste mensen bij je toekomstverkenning?

Module 4: Wild Cards

Wild cards zijn onverwachte gebeurtenissen met een hoge impact op een organisatie of samenleving. Hoe maak je wild cards inzichtelijk en bespreekbaar?

Wat je krijgt:
  • Je investering voor deze cursus bedraagt 59,95 euro (incl btw).
  • Na je inschrijving en betaling krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Elke module bestaat uit een theoretisch deel (videoles met handouts en tips om verder te lezen) en een kans om het geleerde in de praktijk te brengen met oefeningen waarmee je zelf gelijk aan de slag kan. 
  • Levenslang toegang tot het cursusmateriaal, alle video’s zijn gemaakt door Silke den Hartog, die al ruim tien jaar ervaring heeft met toekomstverkenningen
  • Persoonlijke feedback op de oefeningen die je maakt binnen 72 uur van ons team van exp
  • Als dit iets voor jou is, ga dan hier onder naar het inschrijfformulier om je aan te melden. Of mail naar florien@schoolofforesight.com.

Hopelijk tot snel!
Robert, Silke en Florien (School of Foresight)

Ja ik wil leren werken met scenarioplanning!

Schrijf je hier in voor de cursus Kennismaken met scenarioplanning.

Vul je gegevens in en betaal gelijk of betaal na ontvangst van een factuur. Als je betaling ontvangen is krijg je gelijk toegang tot het lesmateriaal.

Je schrijft je hiermee tegelijk in op een ‘nieuwsbrieflijst’ van Mailchimp, zodat we je makkelijk op de hoogte kunnen houden.

Toch nog vragen? Mail naar Florien@schoolofforesight.com

Naar het inschrijfformulier