Close

Is jouw onderneming kwetsbaar voor veranderingen en wil je een meer toekomstbestendig bedrijf en bestaan?

 • Bepaal zelf de koers van je bedrijf en van je leven
 • Creëer een strategisch plan voor je onderneming en bestaan
 • Plan voor levensingrijpende gebeurtenissen en zorg dat je klaar bent voor verandering
 • Wordt een robuuste ondernemer en maak je ideale toekomst werkelijkheid
 • Voor zelfstandig professionals en mkb ondernemers die een gedegen strategie willen ontwikkelen en toekomstgericht willen leven en werken
 • Technieken die al decennia gebruikt worden door succesvolle multinationals en overheden zijn in deze cursus toegespitst op zelfstandig professionals en mkb ondernemers

Ben jij klaar voor de toekomst?

We bevinden ons in een tijdperk vol veranderingen. Denk maar aan automatisering, digitalisering, vergaande globalisering en verschuivende geopolitieke verhoudingen. Volgens de OESO is 60% van de huidige banen over tien jaar overgenomen door computers en robots. Computers kunnen steeds meer taken overnemen van hoogopgeleiden mensen. De westerse grootmachten raken hun hegemoniale positie kwijt aan opkomende economieën zoals India en China. Het Nederlandse politieke speelveld raakt steeds meer versnipperd. De economische samenwerking in EU verband staat onder druk. Wat betekenen dit soort trends voor jouw organisatie?

We kennen allemaal bedrijven die ooit zeer succesvol waren. Denk aan Nokia, Kodak en Blockbuster. Zij hebben gemeen dat grootschalige, disruptieve veranderingen niet tijdig werden gesignaleerd en verloren daarmee grip op de toekomst. Dat is deze organisaties duur komen te staan.

De toekomst is niet te voorspellen, maar er zijn wel METHODEN om de toekomst systematisch te verkennen die je helpen grip te krijgen op de toekomst. Futurologen, trendwatchers en toekomstverkenners gebruiken deze methoden al decennia lang om een goede strategie te ontwikkelen.

Als je werkt als zelfstandig professional of MKB ondernemer heb je niet altijd de middelen of tijd die grote multinationals of overheidsorganisaties hebben om te besteden aan een toekomstgerichte strategie. Daarnaast is het succes van bedrijf vaak sterk afhankelijk van jou als persoon: van jouw visie, jouw waarden en of jij lekker in je vel zit.

Naast trends en ontwikkelingen die jouw werkveld kunnen veranderen en nieuwe kansen en bedreigingen bieden, zijn er ook levensgebeurtenissen (life events) die van invloed kunnen zijn op je bedrijf. Gebeurtenissen zoals ziekte, sterfgevallen, scheiding of natuurgeweld zoals overstromingen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor je privé leven en je onderneming. Maar ook positieve gebeurtenissen zoals een verhuizing, een bruiloft, een zwangerschap of een financiële meevaller kunnen je uit balans brengen en keuzes met zich meebrengen die tijd en energie vragen.

Een toekomstgerichte strategie

Of je nou een grote organisatie bent, of een ZZP’er, iedereen die een toekomstgerichte strategie heeft kan daar zijn voordeel mee doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je concurrenten voorblijven
 • Anticiperen op verandering en niet erdoor overvallen worden
 • Begrijpen welke impact trends en ontwikkelingen hebben op jouw bedrijf, of op jouw klanten
 • Weloverwogen strategische beslissingen nemen
 • Niet bang zijn voor de toekomst
 • Een breder handelingsperspectief
 • Bedreigingen omzetten in kansen

Ja, dit is wat ik nodig heb

Naar het inschrijfformulier

Zeker weten of dit programma bij jou past?

Doe de quiz

Hoe toekomstbestendig zijn jij en je onderneming?

Naar de quiz
Gratis videoles #1

Videoles 1: 7 Redenen om je voor te bereiden op de toekomst

Vraag gratis toegang aan
Gratis videoles #2

Levensingrijpende gebeurtenissen en jouw bedrijf

Vraag gratis toegang aan

Deze cursus wordt gegeven door Silke den Hartog – de Wilde. Silke studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht en werkte ruim tien jaar als toekomstverkenner voor verschillende organisaties. Ze heeft onder andere gewerkt voor organisaties zoals de Europese Commissie, Ministeries van Defensie en Sociale Zaken, Provincie Overijssel, gemeente Utrecht, Océ Printers. Momenteel werkt ze voor Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

“Ik heb deze training voor zelfstandig professionals en mkb-ondernemers ontwikkeld nadat ik zelf te maken heb gekregen met een periode van veel tegenslagen in mijn privé leven. Dit had een enorm effect op mijn onderneming, wat vervolgens weer extra druk op mijn privé leven zette. Nu ik erop terugkijk was het ironisch dat ik jarenlang bezig was met de toekomst en strategieën voor anderen, terwijl ik zelf niet voorbereid leek te zijn op veranderingen of tegenslagen. Gelukkig ontdekte ik ‘personal futures’ een methode waarmee je heel simpel de methoden die ik al jaren gebruikte voor grote organisaties kan toepassen op je eigen leven of je eigen (kleine) onderneming. Door de lessen van personal futures te combineren met mijn eigen formats en stappenplannen heb ik een strategie kunnen ontwikkelen voor mijn bedrijf en persoonlijke leven die richting en rust brengt.”

Silke

Eerdere deelnemers aan onze cursussen werken bijvoorbeeld voor:

Dit heeft de cursus Koers Bepalen eerdere deelnemers gebracht:

Niet meer:

 • Achterlopen op ontwikkelingen
 • Leven van dag tot dag
 • Bang zijn voor verandering
 • Doen alsof alle vernieuwingen ‘wel weer overwaaien’
 • Functioneren in een bubbel
 • Financiële en emotionele kwetsbaarheid ten tijde van life events

Maar wel:

 • Je eigen koers, naar een toekomst die jij wilt
 • Meebewegen en profiteren van verandering
 • Een realistische kijk op de wereld waarin jouw bedrijf functioneert
 • Verbinding met de wereld om je heen
 • Een plan om de toekomst die jij wil  voor jezelf te bereiken

Ja, ik wil mijn eigen toekomst bepalen

Naar het inschrijfformulier
Bepaal jouw koers voor een betere toekomst

Organisaties die een lange termijn strategie te maken en daarvoor methoden van toekomstverkenning inzetten (zoals trendanalyse, scenarioplanning) zijn daar vaak maanden en soms zelfs jaren mee bezig. Met de cursus Koers Bepalen, bepaal jij je eigen koers naar een betere toekomst in slechts enkele weken.

De stappen worden duidelijk uitgelegd en aan de hand van oefeningen kan je ze gelijk zelf toepassen. Wij bieden dus geen 1-2-3 ‘oplossing’ waarna we je aan je lot overlaten, maar leren je echt begrijpen hoe jij jezelf en je bedrijf kan voorbereiden op de toekomst.

Elke week krijg je toegang tot een nieuwe module in onze online leeromgeving. Hieronder zie je een overzicht van de modules:
Module 1: Waar sta je nu?

Bekijk je leven en waar je nu staat, aan de hand van levensfasen en de mensen in je leven.

Module 2: Blik op de toekomst

Aan de hand van zes domeinen bepaal je je mogelijke, geloofwaardige en waarschijnlijke toekomsten.

Module 3: Wild Cards

Hoe moet je omgaan met onverwachte gebeurtenissen, oftewel wild cards in je toekomst?

Module 4: Trendanalyse

Trends en krachten die je leven vormgeven en je bedrijf beïnvloeden in kaart brengen om te anticiperen op veranderingen.

Module 5: Life events

Hoe kan je rekening houden met levensingrijpende gebeurtenissen?

Module 6: Personal Values

Inzicht in jouw persoonlijke waarden, verschillen in persoonlijke waarden en conflicterende waarden. En een analyse van jouw persoonlijke sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

Module 7: Jouw bedrijf in de toekomst

In welke levensfase bevindt jouw bedrijf zich? En waar wil je dat het over vijf jaar is?

Module 8: Scenarioplanning

Scenario’s maken voor je persoonlijke leven en voor je bedrijf

Module 9: Jouw strategie voor de toekomst

Jouw visie en jouw strategische plan. Je kan een strategisch plan maken voor je persoonlijke leven en voor je bedrijf, of een voor beide.

Module 10: Jouw actieplan

Je strategie concreter maken met acties voor de korte termijn.

Module 11: Een noodplan

Jouw visie en jouw strategische plan. Je kan een strategisch plan maken voor je persoonlijke leven en voor je bedrijf, of een voor beide.

Module 12: Jouw toekomst realiseren

Het leven is niet in beton gegoten en jouw strategisch plan dus ook niet. Hoe zorg je dat je plan actueel blijft en dat je strategisch blijft nadenken over jouw toekomst, ook als jouw waarden of je visie veranderen?

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.”


– Eleanor Roosevelt

Hoe zou het voor jou zijn om een strategisch plan te hebben voor je bedrijf en je persoonlijke leven? Waarschijnlijk wordt het makkelijker om belangrijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld over investeringen of bijscholing. Je hebt immers een duidelijke visie en richting voor de komende tien jaar. Je zal met meer vertrouwen naar de toekomst kijken, het leuk vinden om na te denken over grote veranderingen. Je maakt geen keuzes meer op basis van een onderbuikgevoel, maar weloverwogen beslissingen. En bij tegenslagen zal je je niet uit het veld laten slaan, maar de veerkracht hebben om op te staan en weer verder te gaan.

Personal Futures


Het boek Personal Futures is geschreven door dr. Verne Wheelwright die promoveerde op het onderwerp personal futures aan de universiteit van Houston (VS). Gegrepen door het nut van de methodieken heeft Silke deze op haar eigen leven toegepast. Ze besloot een Nederlandse vertaling van de boeken van Verne te maken. Gecombineerd met inzichten uit haar eigen jarenlange ervaring als toekomstverkenner voor bedrijven en overheidsorganisaties vormt dit boek de basis voor deze cursus.
Via de School of Foresight trainen wij al jaren professionals in methoden van toekomstverkenning zoals trendanalyse, scenarioplanning en roadmapping. Veel van onze cursisten zijn beleidsmakers, strategen of directieleden bij grote organisaties. We hebben nu voor het eerst een programma speciaal voor zzp’ers en mkb-ondernemers gemaakt, omdat zij vaak een veel grotere verwevenheid tussen werk en privé ervaren dan mensen in loondienst en minder middelen hebben om uitgebreide verkenningen te doen.
In juli komt de Nederlandse versie van het boek personal futures uit. Om dat te vieren hebben we een mooie aanbieding voor je als je je inschrijft voor 25 juni 2018. Mensen die zich inschrijven voor 10 juni krijgen zelfs een extra ‘vroegboek’ korting! Wees er snel bij, want we hebben maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Wat je krijgt:
 • Een exemplaar van het boek Het is jouw toekomst (naar verwachting vanaf 15 december 2018 leverbaar in paperback. Daarvoor als pdf)
 • Elke module bestaat uit een theoretisch deel (videoles met handouts en tips om verder te lezen) en een kans om het geleerde in de praktijk te brengen met oefeningen waarmee je zelf gelijk aan de slag kan. De eerste module komt 22 december online, daarna komt elke week een nieuwe module online.
 • Levenslang toegang tot het cursusmateriaal, alle video’s zijn gemaakt door Silke den Hartog, die al ruim tien jaar ervaring heeft met toekomstverkenningen
 • Persoonlijke feedback op de oefeningen die je maakt binnen 72 uur van ons team van experts
 • Toegang tot de besloten LinkedIn groep waarin je met andere deelnemers kunt sparren en uitwisselen
 • Heb je toch behoefte aan meer persoonlijke begeleiding? Deelnemers aan onze cursus betalen niet 150, maar 75 euro per uur voor persoonlijk coaching (via telefoon of skype). Nu en later!

Deelname aan deze online cursus kost 497,- euro. Als je inschrijft voor 28 december 2018 bedraagt je investering in deze cursus slechts 297,- euro (ex btw). Je krijgt toegang tot de modules vanaf 1 juli of zodra je betaling ontvangen is. Liever in drie maandelijkse termijnen betalen? Mail naar florien@schoolofforesight.com

Met deze online cursus leer je methoden en technieken om een strategisch plan te maken voor je bedrijf en voor je leven. Je leert de toekomst te creeren die jij wilt. Als dit iets voor jou is, ga dan hier onder naar het inschrijfformulier om je aan te melden. Of mail naar florien@schoolofforesight.com.

Hopelijk tot snel!
Robert, Silke en Florien (School of Foresight)

Ja, ik wil een toekomstgerichte strategie voor een betere toekomst!

Schrijf je hier in voor de cursus Koers Bepalen (online).

Vul je gegevens in en betaal gelijk of betaal na ontvangst van een factuur. Als je betaling ontvangen is krijg je gelijk toegang tot het lesmateriaal.

Je schrijft je hiermee tegelijk in op een ‘nieuwsbrieflijst’ van Mailchimp, zodat we je makkelijk op de hoogte kunnen houden en bericht kunnen sturen als de nieuwe modules online voor je klaar staan.

Toch nog vragen? Of wil je in termijnen betalen? Mail naar Florien@schoolofforesight.com

Naar het inschrijfformulier