Close

Silke den Hartog - de Wilde

Silkes expertise ligt in het faciliteren van projecten en workshops,en te zorgen voor een geschikte setting om een strategische conversatie tevoeren. Silke werkt met verschillende methoden van toekomstverkenning, zoalstrendanalyse, scenarioplanning, three horizons, roadmapping en science fictionprototyping. Ze is een creatieve denker en inspireert mensen om verder tekijken dan ze gewend zijn of durven. Sinds okotber 2017 werkt Silke voor Stichting Toekomstbeeld der Techniek aan een groot project over de toekomst van de Nederlandse Economie en staan onze cursussen met open inschrijiving op een laag pitje. 

Achtergrond

Silke studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit van Utrecht en deed haar afstudeeronderzoek (en scriptie) over de economische ontwikkeling in Bolivia. Zij is van mening dat de ‘bird eye view’ die centraal staat in de geografie haar helpt als toekomstverkenner.

Silke werkt al sinds 2008 aan toekomstverkenningen voor verschillende organisaties. Voorbeelden zijn: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Océ printers, Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), Leyden Academy, Provincie Overijssel, Gemeente Utrecht, De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en IPO, de Vereniging van Provincies in Nederland. Tot 2015 werkte zij als freelancer onder de naam SilkeDeWilde, sinds 2015 onder de naam Bureau Tijd & Ruimte. In 2013 volgde Silke een opleiding tot professionele facilitator.

Sinds 2013 organiseert Silke samen met academici en freelancers cursussen, workshops en masterclasses in methoden van toekomstverkenning onder de naam School of Foresight (eerder: School voor Toekomstverkennen). Opdrachtgevers zijn onder meer: Ministerie van Defensie, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth (NICTIZ), Waternet en HvA. Naast methodologieën is een belangrijk onderdeel van de cursussen de focus op het effect van het toekomstdenken op de mensen en de groepsdynamiek in een organisatie.

Publicaties:
Silkes lees- en kijktips over de toekomst en toekomstverkennen:

Isaac Asimov – The Foundation series